Leesgroep voor mannen

Sinds maart 2012 komen vijf tot negen mannen af en toe bij elkaar om een interessant artikel te bespreken over een onderwerp dat zich richt op een maatschappelijk verschijnsel, op wetenschap of op geloof. Het zal niemand verbazen dat deze drie gebieden elkaar vaak overlappen. De bedoeling is dat we per jaar 6 keer bij elkaar komen.

Enkele onderwerpen die aan de orde gekomen zijn: Is Europa (nog) een christelijk continent? De worsteling tussen secularisering en de opkomst van nieuwe religies? Het evangelie als medicijn tegen het cynisme. Welke relatie tussen geloof en duurzaamheid herken je in theorie en praktijk? Hoe leidt de macht van het geld tot een crisis? Ons brein, een geknechte wil en toch persoonlijk geloven. Iedere deelnemer neemt het artikel voor de bijeenkomst grondig door. In de bespreking stellen we ons een aantal vragen: Wat vind je onduidelijk of lastig te begrijpen in het verhaal? Wat spreekt je erg aan, vind je erg interessant? Of juist niet? Welke relatie zie je met het evangelie? Tot welke praktische gevolgtrekking kom je naar aanleiding van het artikel? Aan het gesprek neemt elk actief deel. Dit leidt vaak tot openhartige gedachtenwisseling. Een sfeer van onderling vertrouwen maakt dit mogelijk. Vaak verleiden we elkaar tot bespiegelingen over zijsporen die ons wegvoeren van het artikel. De gespreksleider laat dit toe en leidt het gesprek ook weer terug naar het onderwerp. Voor we begonnen vroegen we ons af hoe het bespreken van een artikel ons zou bevallen. We waarderen de onderwerpen en de manier waarop we het gesprek hierover kunnen voeren. Natuurlijk zijn nieuwsgierigen van harte welkom, al moet de groep niet te groot worden. Anders moeten we wellicht een nieuwe groep opstarten.

Print Friendly, PDF & Email
Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.