Update Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, Griekenland

In het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in Griekenland is het opnieuw erg onrustig. De situatie waarin vluchtelingen verkeren is erbarmelijk. De afgelopen weken zijn er weer aanzienlijk veel boten aangekomen met vluchtelingen. Vluchtelingenkamp Moria is hier niet op berekend. Er verblijven op dit moment zo’n 6500 vluchtelingen, waaronder 450 alleenreizende minderjarige tieners en kinderen. Veel meer dan de 3000 inwoners waarop het kamp berekend is. De gevolgen hiervan wordt dagelijks ondervonden door de vluchtelingen en de hulpverleners. Door de vele nieuwkomers neemt de druk op de medische kliniek toe.

De hulpverleners hebben veel te maken met mensen met zware psychische klachten, zoals trauma’s, hallucinaties en klachten door oorlogs- en seksueel geweld. Veel patiënten zijn suïcidaal en dreigen zichzelf of anderen iets aan te doen. De sanitaire voorzieningen zijn uiterst slecht. Waar eerst de behoefte gedaan werd aan de randen van het kamp omdat wc’s ontbraken, staan nu tentjes waarin vluchtelingen bivakkeren.

Kinderen krijgen twee keer per week een schone luier. Vrouwen die in de cyclus zijn hebben de beschikking over drie stuks maandverband.

De hitte van deze zomer is een ander probleem. Er is onvoldoende drinkwater voorhanden en water om te douchen. In het kamp is vrijwel geen beschutting, wat het lastig maakt verkoeling te vinden. De droogte brengt ook brandgevaar met zich mee.

Gelukkig zijn er een flink aantal vrijwilligers die het verschil voor de vluchtelingen kunnen maken. Door het geven van onderwijs, medische en psychosociale hulp. Hulp aan mensen in nood is nooit hopeloos.

Via Take Care Of Your Neighbor hebben we het plan opgevat om weer goederen in te zamelen. Take Care Of Your Neighbor is een samenwerkingsverband met Christian Refugee Relief beiden werkzaam in de vluchtelingenkampen op Lesbos en Samos in Griekenland.
Het banknummer voor giften voor transport of om goederen te kopen is NL23 RBRB 07782365 36 t.n.v. Stichting Take Care Of Your Neighbor. Iedere gift is welkom.

Wat zamelen we dit keer in:
Handdoeken, luiers, maandverband, naaigerei zoals lappen stof, spelden, naalden, garen, knopen, ritsen etc. Voor de educatie van kinderen zamelen we het volgende in: schoolspullen zoals: pennen, schriften, linialen, geodriehoeken, kleurboeken etc. voor de kleintjes (wel nieuwe spullen aub).

U kunt het afleveren bij: Gerry en Gert Bladder, Grotestraat 208, 7443 BS Nijverdal. Tel. 0548 655360
Wanneer we niet thuis zijn kan het naast de voordeur worden gezet in de plasticbox. Alvast hartelijk dank voor uw gift in welke vorm dan ook! Wij zouden zeer geholpen zijn met wat opslagruimte ter grootte van een garage.

Print Friendly, PDF & Email
Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.