Meditatie: Kerkproeverij

Op zondag 17 november houden we in onze gemeente: Kerkproeverij. We doen dat voor de 2e keer, maar ik denk dat niet iedereen weet wat kerkproeverij inhoudt.

Kerkproeverij is overgewaaid uit Engeland. Daar heet het Back to Church. Wat is de bedoeling? Dat gemeenteleden, jij, u en ik dus, op een persoonlijke manier iemand anders uitnodigen om die te laten proeven wat er op zondag in onze kerk gebeurt. Een kijkje geven wat ons bezielt. In alle gastvrijheid gasten ontvangen. Gasten die de vrijheid hebben om er gewoon voor een keer te zijn, maar natuurlijk ook welkom zijn om nog eens te komen.

Een van mijn leermeesters, Jan Hendriks (hoogleraar praktische theologie), zei eens als voorbeeld: Als je PR voor je voetbalclub mag maken, omdat je het een fijne club vindt en jij daar veel plezier beleeft, dan mag je toch ook PR voor je kerkelijke gemeente maken en gasten uitnodigen om hen iets te laten proeven van die gemeente waar jij je zo thuis voelt, die gemeente die jij niet zou willen missen?
Natuurlijk wist ook Jan Hendriks dat gemeenteleden het meestal niet zo eenvoudig vinden om een ander uit te nodigen. Want wie nodig je dan uit? Dat zal per persoon verschillend zijn. Waarom geen goede vriend of vriendin? Iemand met wie je het goed hebt.

‘Hé, wij hebben zondag 17 november Kerkproeverij. Vind je het leuk om een keer bij ons te komen? We maken er een vrolijke viering van.

Het kunnen ook je buren zijn. Hen hartelijk uitnodigen om te laten zien waar jij op zondag met plezier naar toe gaat. Je kunt ook denken aan je kinderen, je broers of zussen. Of mensen die je al een poos niet meer in ons midden hebt gezien.

Kerkproeverij is geen evangelisatie of een actie om mensen te bekeren. Stel je voor, mijn moslim-buurvrouw komt bij mij aan de deur en nodigt mij hartelijk uit om op vrijdag een keer een bezoek aan de moskee te brengen. ‘Je bent van harte welkom! Ik vind het fijn om jou onze moskee te laten zien. Ik vind het ook fijn om
jou te laten zien hoe wij ons geloof beleven.’ Aldus de uitnodiging van mijn moslim-buurvrouw. Ik neem die uitnodiging van harte aan en ik ben ook best een beetje nieuwsgierig. Leuk om zo met elkaar in gesprek te komen. Maar als ik op vrijdag in de moskee zou merken dat de imam mij probeert over te halen om moslim te worden, dan denk ik dat ik snel mijn plezier in de uitnodiging verlies, en de volgende keer de uitnodiging afsla.

Wie gastvrij wil zijn heeft geen verborgen agenda. Maar wanneer een gast ons vraagt wat ons raakt in ons geloof, mogen wij dat natuurlijk best vertellen.

Kerkproeverij. Een ander laten proeven hoe wij met elkaar het geloof beleven en vieren. Kerkproeverij heeft ook nog een andere uitdaging. Het is ook een spiegel waarin we ons zelf af kunnen vragen: Hoe gastvrij zijn we met elkaar? En: Is de wijze waarop wij ons geloof beleven en vieren nog een beetje te volgen voor onze kinderen, kleinkinderen, buren, voor de mensen om ons heen?

Kerkproeverij, we maken er een vrolijke viering van, en je bent van harte welkom!

Laura van Weijen

Print Friendly, PDF & Email
Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.