Jaarproject 2020: Delen met Oekraïne in de 40-dagen tijd

In de veertigdagentijd/lijdenstijd besteden we aandacht aan het werk van broeders en zusters in Transkarpatië (in het Westen van Oekraïne, tegen Slowakije, Hongarije en Roemenië aan) heeft de SZD contact met de Unie van Evangelische Christen-Baptisten Tussen de VEG en de Unie van Evangelische Christenbaptisten in Transkarpatië bestaan al meer dan 20 jaar warme contacten.

Oekraïne staat economisch zwak. De werkloosheid is extreem hoog, en veel uitzicht op verbetering is er niet. Veel geld gaat naar de – nog altijd voortdurende – oorlog in het oosten van Oekraïne. Er blijft weinig of geen geld over voor onderwijs, gezondheidszorg, staatspensioen (een soort van AOW maar veel lager). De gasprijzen zijn hoog, en dus is alles, niet alleen koken en verwarmen, duur. Ook de dagelijkse boodschappen zijn in vergelijking met een paar jaar geleden heel duur. De salarissen zijn de afgelopen jaren niet of nauwelijks gestegen, en de inflatie is enorm.

Op dit moment helpen wij hen met:
1. Financiële ondersteuning van het werk van Vasyl Blyashko (evangelist), Bohdan en Vasylyna Pavjluk (diaconaal werk), Volodya Shelemba en Stepan Nemesh (ondersteuning evangelisten en voorgangers).
2. Steun voor het medisch centrum in Bushtino, en het werk dat vandaaruit gedaan wordt in Muckachewo, en in een aantal afgelegen plaatsen. Mensen die het niet kunnen betalen worden er gratis of voor heel weinig geld geholpen.
3. Tweedehands kleding en schoeisel. Ook dit voorjaar organiseren we weer een goederentransport, waar door vrijwel alle VEG-en actief aan wordt meegewerkt.

Op 15 maart, de derde zondag van de veertigdagentijd vragen we aandacht voor het werk van het Medisch Centrum in Bushtino. Dat Centrum is door de kerk opgezet, maar er werken artsen van allerlei kerken en ook niet-kerkelijke artsen. De meesten van hen werken bijv. 4 dagen in een ziekenhuis of eigen praktijk en stellen zich 1 dag per week gratis beschikbaar om in het Medisch Centrum mensen te helpen die te arm zijn om medische zorg te kunnen betalen. Iedereen is welkom, lid van de kerk of niet. Zij krijgen gratis of tegen een heel kleine vergoeding medische verzorging, kunnen naar de tandarts, of worden geholpen met een bril. De (gepensioneerde) oogarts gaat ook regelmatig naar afgelegen dorpen om daar spreekuur te houden in de kerk.

Op 22 maart, de vierde zondag in de veertigdagentijd, ligt het accent op het werk van Vasyl Blyashko (links op de foto). Hij is iemand die graag organiseert. Jeugdgroepen opzetten en zorgen dat ze goed gaan lopen, zomerkampen organiseren voor kinderen en jongeren en vooral het werk voor en met jonge gezinnen, dat heeft zijn hart. En natuurlijk de evangelisatieacties met Kerst en in de zomer.

Op 29 maart, de vijfde zondag in de veertigdagentijd, kijken we naar het werk van Bohdan Pavlyuk. Hij is voorganger en diaconaal werker en doet veel van het werk samen met zijn moeder Vasylyna. Zij wonen in arm, bergachtig gebied, waar je alleen lopend kunt komen: bezoeken van ouderen en zieken, brengen van tweedehands kleding, eten, boodschappen, enz. “Je kunt niet met het Woord aankomen als je mensen ook niet met de daad helpt!”

Op 5 april, de zesde zondag in de veertigdagentijd vragen we uw aandacht voor de Goederenactie en voor het werk van Volodya Shelemba. Eind april gaat er weer een transport van tweedehands kleding, maar ook textiel (handdoeken, lakens, dekens, gordijnen) naar Oekraïne. Daar kan men het heel goed gebruiken want nieuwe kleding is erg duur en vaak niet van goede kwaliteit!

Voldya Shelemba werkt in Jasinya, in het oosten van Transkarpatië. Mensen leven daar in de bergen vaak in angst voor geesten en magie. Volodya probeert te laten zien dat Jezus licht in de wereld is, en de angst voor het donker kan wegnemen. Zijn kerk is klein, maar hij werkt er met hart en ziel. Daarnaast is er de zorg voor zijn gezin. Hij en zijn vrouw Lesya hadden twee zoons (van wie de oudste begin januari is overleden) beiden met de ziekte van Duchenne, een ongeneeslijke spierziekte.

Jullie kunnen een kaart sturen naar 2 jongens. De adressen staan hieronder. Zet er niet jullie afzender-adres op, want dan voelen ze zich verplicht om je een kaart terug te sturen en een postzegel kost heel veel geld in Oekraïne!

Shelemba, Lyubomir
Vul. Borkanyuka, 34
Smt. Yasinya
Rakhivskyi r-n
Zakarpatska obl.
UKRAINA, 90630
Hij heeft (spier)ziekte van Duchenne, is nu 16/17 jaar oud, rechts onderaan op de foto. Zijn twee jaar oudere broer Danik (links onderaan) is op 24 januari aan dezelfde ziekte overleden. Of zijn kleine broertje Matvij de ziekte ook heeft, weten we niet.
Hij is nu ruim anderhalf jaar oud, maar kan nog niet lopen…

Kushnir Vasyl
Village Kosivska Polyana, 1054
Rakhivsjky Region
Zakarpatska obl, 90621
Ukraine
Dit is een tiener (jongen) die Alexandr en zijn vrouw regelmatig bezoeken om hem wat les te geven.
Zie de foto.