Jaarproject 2020: Delen met Oekraïne in de 40-dagen tijd

In de veertigdagentijd/lijdenstijd besteden we aandacht aan het werk van broeders en zusters in Transkarpatië (in het Westen van Oekraïne, tegen Slowakije, Hongarije en Roemenië aan) heeft de SZD contact met de Unie van Evangelische Christen-Baptisten Tussen de VEG en de Unie van Evangelische Christenbaptisten in Transkarpatië bestaan al meer dan 20 jaar warme contacten.

Oekraïne staat economisch zwak. De werkloosheid is extreem hoog, en veel uitzicht op verbetering is er niet. Veel geld gaat naar de – nog altijd voortdurende – oorlog in het oosten van Oekraïne. Er blijft weinig of geen geld over voor onderwijs, gezondheidszorg, staatspensioen (een soort van AOW maar veel lager). De gasprijzen zijn hoog, en dus is alles, niet alleen koken en verwarmen, duur. Ook de dagelijkse boodschappen zijn in vergelijking met een paar jaar geleden heel duur. De salarissen zijn de afgelopen jaren niet of nauwelijks gestegen, en de inflatie is enorm.

Op dit moment helpen wij hen met:
1. Financiële ondersteuning van het werk van Vasyl Blyashko (evangelist), Bohdan en Vasylyna Pavjluk (diaconaal werk), Volodya Shelemba en Stepan Nemesh (ondersteuning evangelisten en voorgangers).
2. Steun voor het medisch centrum in Bushtino, en het werk dat vandaaruit gedaan wordt in Muckachewo, en in een aantal afgelegen plaatsen. Mensen die het niet kunnen betalen worden er gratis of voor heel weinig geld geholpen.
3. Tweedehands kleding en schoeisel. Ook dit voorjaar organiseren we weer een goederentransport, waar door vrijwel alle VEG-en actief aan wordt meegewerkt.

Op 1 maart, eerste zondag in de veertigdagentijd, vragen we uw aandacht speciaal voor het werk van Stepan Nemesh. Hij is al jaren onze contactpersoon. Ondanks zijn leeftijd, hij is inmiddels 73, werkt hij gewoon door – met volle inzet. Dat moet ook wel, want AOW is er wel in Oekraïne, maar dat is 30 euro per maand, terwijl je als gezin rond de 400 euro nodig hebt voor de basislevensbehoeften…
Stepan is voorganger/evangelist en lid van het bestuur van de Unie van evangelische Christen-Baptisten in Transkarpatië. Hij ondersteunt de voorgangers en evangelisten in die provincie.
Hij reist regelmatig het hele gebied door om hen op te zoeken en te bemoedigen (geen kleinigheid gezien de toestand van de wegen daar) en gaat daarnaast zelf vaak voor in gemeenten.

Op 8 maart, de tweede zondag van de veertigdagentijd, staat al het werk in Oekraïne centraal in de zondagse dienst. Plaatjes, muziek uit Oekraïne, en een thema dat erbij past: Een teken van leven. Een bijzondere dienst waarin Janneke Doornebal (die zelf ook in Oekraïne is geweest) iets laat zien en vertelt.