Berlin-Adlershof

Contacten met Vrije Evangelische Gemeente in het voormalige Oost Duitsland

In de begin jaren ’80 was er vanuit de DDR behoefte aan contacten met de Vrije Evangelische gemeenten in het “vrije westen” zo ook met de Nederlandse gemeenten.

Met het voornemen een conferentieoord te bouwen in Bad Klosterlausnitz kon men een situatie scheppen om vrij te kunnen vergaderen, ook met westerse zustergemeenten, zonder dat de staatspolitie kon ingrijpen.

berlin1

Vanuit het bondsbureau kwam de vraag bij de aangesloten Nederlandse gemeenten binnen om ondersteuning en veel gemeenten reageerden hierop positief. Zo werd begonnen met het starten van een actie (door ondermeer de verkoop van bouwstenen) om zo de benodigde kosten van de bouw te kunnen financieren. Mede door de grote inzet van Anton Docter binnen onze gemeente en binnen de bond, werd na een korte tijd het plan verwezenlijkt en een prachtig conferentieoord op een bijzondere locatie was het resultaat.

Tijdens de opening en ook bij volgende conferenties werd duidelijk dat er behoefte was aan wederzijdse contacten, die over en weer ons meer het gevoel moesten geven wat ons samen bindt, dan wat ons scheidt. De “muur” die was er nog, heel hoog, maar het “geloof” kroop er overheen.

berlin2Ondertussen was er binnen de Vrije Evangelische Gemeente te Nijverdal al een enkele maal een reis ondernomen naar ondermeer het stadje Borna, waar een gemeente met ongeveer 120 leden een eigen gebouwde kerk had in het centrum van de stad. Vanuit deze gemeente werd met diverse acties omgezien naar mensen die tussen wal en schip dreigden te raken. Zo ook aan alcoholverslaafden die door de staat aan de kant werden geschoven. Met de weinige middelen die men had bood men onderdak en eten aan deze groep mensen.

Vanuit de bond werd onze gemeente om hulp gevraagd om te zien naar de Freie Evangelische Gemeinde Berlin – Adlershof, een gemeente met ongeveer 80 leden. Tijdens een daarop volgende ontmoeting in Bad Klosterlausnitz werden de eerste contacten gelegd en een uitnodiging volgde prompt, waarop door enkele gemeenteleden in 1987 een reis naar Berlijn – Adlershof werd ondernomen. Voor de val van de “muur” was dat een spannende onderneming met alle controles.

Ondertussen bleken de “muur” en het ijzeren gordijn niet bestand te zijn tegen de drang naar vrijheid; in oktober 1989 was er, na een korte maar roerige periode, tot ieders verbazing plotseling geen muur meer en was het voor een ieder wel even wennen aan het idee om naar het voormalige Oost-Duitsland te kunnen reizen zonder de grenscontroles.

berlin3

In 1995 vroeg de gemeente in Nijverdal aan de Gemeinde Berlin – Adlershof om met het koor van hun kerk naar Nijverdal te komen. Deze uitnodiging werd met beide handen aangegrepen en met een volle bus (bijna de gehele gemeente) kwam men naar Nijverdal. Het bezoek werd voor de gasten uit Berlin – Adlershof een onvergetelijke ontmoeting. Een buurland zo dichtbij en zo totaal anders. Maar één ding hadden we gemeen, dat was het samen zingen over het geloof en in de naam van Jezus Christus.

Zo werd ook in 1997 door Nijverdalse gemeente en koorleden een bezoek gebracht aan Berlin – Adlershof; ook deze ontmoeting was een onvergetelijke. Men ontmoette een gemeente in Adlershof met een geweldige gastvrijheid.Een uitnodiging om een gezamenlijk weekend door te brengen in Bad Klosterlausnitz in mei 2001 is door enkele gemeenteleden uit Nijverdal in dank aanvaard, hetgeen wel de laatste mogelijkheid was om daar in het conferentieoord door te brengen. Velen heeft het pijn gedaan dat deze ontmoetingsplaats verleden tijd is geworden. Doch prachtige herinneringen aan deze unieke locatie en het weekend zijn onuitwisbaar.

100_2403 small

De locatie Bad Klosterlautnitz is ondertussen verkocht en heeft een nieuwe bestemming als onderdak en afkickcentrum voor drugsverslaafden. In september 2004 werd het 90-jarig bestaan van de Adlershofer gemeente gevierd, in aanwezigheid van een Nijverdalse delegatie en opgeluisterd door een spetterend optreden van onze (helaas niet meer bestaande) gospelgroep Ichthus.  In 2014 werd in Berlijn het 100-jarig bestaan opgeluisterd met optredens tijdens en na de dienst van ons Gemeentekoor en zijn er diensten over en weer bijgewoond ter gelegenheid van de intrede van nieuwe predikanten. De regelmatige briefwisselingen en ontmoetingen ook op privéreizen versterken de wederzijdse band tussen Berlin – Adlershof en Nijverdal, die tot op de dag van vandaag nog voortduurt.

Voor meer informatie over de FEG Berlin Adlershof zie http://www.lebewertvoll.de

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.