Meditatie

Matteus 5: 48
“Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.”


In de trein zat ik tegenover een jonge vrouw, meisje. Het was een lange rit. Ik had alle tijd om haar aan te zien. Daar had ze ook geen problemen mee. Ze wilde gezien worden. Ze was zich aan het opmaken. Pincet om haren van de wenkbrauwen uit te trekken. Het laatste puistje werd uitgeknepen en bijgekleurd. Oogschaduw, lippenstift. Wat mij verwonderde. Ze had een spiegeltje, maar ze maakte ook heel vaak een foto met haar mobiel. Die werd uitvergroot en dan kon ze tot in het allerkleinste detail wenkbrauw, wimpers, lippen, kleuren, rimpeltjes zien en bijwerken. Perfect!

Als Jezus oproept volmaakt te zijn, dan moet ik hieraan denken: bijwerken, oppoetsen, verwijderen, pincet gebruiken, tot in het kleinste detail. Meer aandacht voor mijn vader en mijn kinderen, minder voor de computer, vriendelijker zijn, meer geven aan goede doelen. De wereld redden: afval scheiden, regenwater van het dak de tuin in. De auto laten staan. Geen vlees eten. En ga zo maar door.

Ik vroeg het meisje: “vind je het leuk, je zo op te tutten? “Ja,” zei ze. “Ik ga uit en mijn vriend is daar ook.” Dikke grijns. “Succes! En een mooie avond!”, zei ik.
Het is heel gemakkelijk dit “optutten” af te branden. Zou haar vriend haar nog zo leuk vinden de volgende morgen, na de kater? Is het mooie alleen het mooie gezicht? Geven ze elkaar de kans om ook de binnenkant te leren kennen? Enzovoort. Nee, zij maakt zich op voor haar vriend. Dat is geweldig. Hopelijk ziet die jongen ook naar haar uit!

Hoe ziet de hemelse Vader naar ons uit? Hij hoopt zijn vaderlijke trekken in ons gezicht te zien. Wij gaan hard aan het werk om de wereld en onze relaties te verbeteren. Grote kans dat het uitloopt op de kater. We worden moe. De wereld gaat nog harder achteruit.

Een ander perspectief: de veertigdagentijd. Geen veertig dagen om onszelf en de wereld te verbeteren, maar om te ontdekken wat die vaderlijke trekken zijn.

Een hele sterke wordt genoemd in de Bergrede, in de verzen hiervoor: Hij is goed in liefhebben, zelfs van de vijand! Volmaakt in liefde. Als we ons vullen met die liefde, wat gebeurt er dan?

ds. W. Kaljouw