Goederenactie Oekraïne, een bericht van de SZD

Beste mensen,
We hebben heel veel geprobeerd, maar tot nu toe is het niet gelukt om een kleding-/goederentransport te organiseren naar Oekraïne. Er waren al de “gewone”  douaneproblemen;  elke keer zijn er nieuwe regels vanuit de regering en moeten we aan andere eisen voldoen. Daar komt Covid-19 nog bij, het is nu nog lastiger om een transport te regelen, het uitdelen ginds kan ook niet of nauwelijks doorgaan (in Oekraïne is het aantal besmettingen torenhoog!).

Dat betekent dat ook dit voorjaar de goederenactie niet door kon gaan. De SZD heeft besloten om het voor nu even te laten rusten en volgend jaar (dus in de eerste helft van 2022) een nieuwe poging te gaan wagen.  We hopen dat er dan onder een nieuwe regering soepeler regels zijn en dat de Covid-19 maatregelen niet of minder een belemmering vormen.

Inmiddels hebben we een rondje gebeld naar alle contactpersonen – of via de mail contact gehad. Nergens zijn er op dit moment echt nijpende opslagproblemen, maar het kan zijn dat het wel lastiger wordt om nog kleding op te slaan voor een enkele gemeente of privépersoon. Daarvoor hebben we geprobeerd een oplossing te zoeken. Wij hopen dat u de spullen droog en vrij van ongedierte kunt bewaren tot volgend jaar, en dat ze dan weer naar onze broeders en zusters in Oekraïne gebracht kunnen worden.

Voor gemeenten/personen die een probleem hebben met de opslag van kleding en andere goederen, heeft de SZD een mogelijke oplossing gezocht. Daarvoor hebben we overleg gehad met organisaties die kleding en andere goederen inzamelen. De meesten hadden hetzelfde probleem, door Covid-19 is het veel minder mogelijk om kleding op plekken te krijgen waar het nodig is, en er is weinig of geen opslagruimte meer.


Via VEG Nijverdal en Heerde kwamen we op het spoor van GAiN (Global Aid Network, een christelijke organisatie die onder meer ook kleding naar Lesbos heeft getransporteerd in de afgelopen maanden). Zij kunnen op dit moment ook niet naar Oekraïne, maar transporteren wel kleding en andere spullen (beddengoed, schoenen, rollators) naar Moldavië, Roemenië en Bulgarije, op plaatsen waar het ook erg nodig is. De spullen komen dan in elk geval goed terecht!
Zij hebben een aantal inzamelpunten in het land. Als u daar spullen wilt brengen, mag dat in zowel in dozen als in zakken aangeleverd worden. U moet wel eerst even contact opnemen, omdat ze niet overal evenveel plek hebben om veel tegelijk op te slaan en te sorteren.
U kunt meer informatie vinden op: https://www.gainhelpt.nu/

De telefoonnummers en/of andere contactgegevens van een inzamelpunt bij u in de buurt kunt u opvragen via: GAiN (Global Aid Network) – t: 085 – 484 4616 – e: info@gainhelpt.nu

Ook kunt u mailen of bellen naar Cor Mondeel: Tel. 0618911560 of e-mail c.mondeel@telfort.nl

We hopen en bidden dat het volgend jaar wel weer mogelijk is om vanuit de VEG een transport te organiseren – de broeders en zusters in Oekraïne hebben het nog altijd hard nodig.
Wilt u hen en hun situatie in uw voorbeden niet vergeten?