Verjaardagsfonds 2024, Vakanties met aandacht.

De opbrengst van het Verjaardagsfonds 2024 is bestemd voor het Kerk in Actie project “Vakanties met aandacht” (www.kerkinactie.nl/vakantiesmetaandacht).
Wie gaat er niet graag op vakantie, er even tussenuit? Voor velen van ons wellicht een vanzelfsprekendheid, maar ook voor velen een onmogelijkheid. Hetzij door gebrek aan financiële middelen, hetzij door een beperking. Om ook deze mensen een kans te geven op een ontspannen vakantie, heeft de Werkgroep Zending en Diaconaat voor 2024 gekozen voor dit project voor het Verjaardagsfonds.

Het Vakantiebureau (www.hetvakantiebureau.nl) organiseert al vele tientallen jaren vakantiewekenvoor mensen die niet (meer) eenvoudig zelfstandig op vakantie kunnen of durven gaan, omdat ze dagelijks zorg nodig hebben of een klein sociaal netwerk hebben. Ook zijn er vakanties voor mantelzorgers met hun partner, mensen met een lichamelijke of visuele beperking en gezinnen die leven op bijstandsniveau. Samen met RCN Vakantieparken biedt Het Vakantiebureau 100 gratis vakantieweken aan voor gezinnen op bijstandsniveau.

De vele vrijwilligers, waaronder gediplomeerde verpleegkundigen en verzorgenden, zorgen met liefde en aandacht voor de organisatie en begeleiding bij activiteiten. Ook voor hen is een vakantieweek een unieke ervaring. Het is hard werken, maar daar staat veel voldoening en waardering van de vakantiegasten tegenover. De vakanties onderscheiden zich door de sfeer, gastvrijheid, gezelligheid en wederzijdse verbondenheid tussen gast en vrijwilliger. Alle vakanties hebben een protestants-christelijk karakter. Dat betekent onder meer dat tijdens iedere week een vrijwilliger met theologische, pastorale scholing aanwezig is en er op zondag een open kerkdienst plaatsvindt in het eigen hotel.

Deze diaconale vakantieweken zijn van onschatbare waarde. Jaarlijks genieten ruim 2700 mensen van een week vol aandacht, warmte en gezelligheid. Ieder jaar staan ruim 1750 ervaren en enthousiaste vrijwilligers dag en nacht klaar om vakantiegasten een heerlijk vakantiegevoel te bezorgen. Zij helpen bij de activiteiten, (persoonlijke) verzorging en bieden een luisterend oor.

Werkgroep Zending en Diaconaat