Meditatie

Johannes 17: 21 “Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals U in mij bent en ik in U.”

Best een moeilijk tekst van Johannes: in God zijn, één met God zijn, vol van God zijn. Hoe is dat?
Soms zie je het. De herdenking van de oorlog gaf duidelijke voorbeelden. Van een Joodse juf die kon vluchten, maar toch bij haar kinderen bleef. Ze leerde hen zingen. Liedjes van bevrijding. Geen slaaf meer in Egypte, onderweg naar een vrij land. Zingend is ze met deze kinderen de trein in gegaan. Rechte rug, hoofd omhoog, zingend van vrijheid.

Of Janus Korczak. Een beroemd pedagoog die ook vrijwillig bij zijn kinderen bleef. Op de dag van hun transport liet hij ze hun beste kleren aandoen en hun tas vullen. Met: je lievelingsknuffel, speelgoed of boek. Want: tot op het einde zal je weten dat iemand van je hield. Het bewijs is in je tas te vinden.

En Etty Hillesum, beginnend gelovige, mix van Joods-Christelijk. Ze hoefde niet naar Westerbok. Toch ging ze. Ze had ervaren dat God in haar leven kwam. Zou God er ook zijn op het donkerste plekje van dit land? Ze ging. Midden in de nacht ging ze door de slaapzalen. Bij iemand die wakker lag, ging ze zitten. Een gesprekje leidde tot een ontmoeting, gaf diepe wederzijdse troost. “In Westerbork was een engel in de nacht.” Zo werd gezegd.

En zo gaat het nu nog. Een lied zingen op een grijze, natte dag. Om je rug te rechten en te beseffen dat we naar een betere toekomst gaan. God leidt ons op zijn weg.

Wat heb je in je tas, in je levenservaring? Goed om die rugzak vol van ervaringen eens uit te pakken, juist als je tegen de dag of die volgende dag opziet. Wat heb je meegekregen? Tel je zegeningen, bedenk wat anderen je gaven, hoeveel is je toegevallen? En wie was de oorspronkelijke Gever?

De nacht kan donker zijn. Maar ben je wel eens naar buiten gegaan en heb je de sterren geteld? Zoveel sterren als tekenen van Gods trouw. En denk eens terug aan toen en die duisternis die er was. Wat waren toen de lichtpunten? Wie waren de lichtjes? Ben je zelf voor een ander een lichtje, een teken van hoop geweest? En welk licht kan in deze duisternis geboren worden?

“God is onder ons”, vieren we met Pinksteren. Hebt u Hem gezien?

Ds. Wil Kaljouw