Kerkorgel

Het kerkorgel van de Vrije Evangelische Gemeente Nijverdal.

kerkorgelHet orgel is gebouwd door de firma Pels te Alkmaar in 1950. Het heeft een karakteristieke klank die past in de laat-romantische traditie.

Dit kwam goed tot zijn recht in de orgelconcerten die er in de jaren 60 zijn gegeven door de bekende organist Feike Asma. Deze concerten genoten een grote belangstelling. Ook in de jaren 80 zijn er door verschillende organisten concerten verzorgd op het orgel.

Op aanraden van Feike Asma is naast de reeds op het bovenwerk aanwezige tremulant ook op het hoofdwerk een tremulant aangebracht. Ook in de registers zijn op zijn advies enkele wijzigingen aangebracht. De overdracht van de speeltafel met twee klavieren en een volledig onafhankelijk pedaal gebeurt elektrisch. Het orgel speelt licht en heeft een directe aanslag. Het blijft mogelijk nuanceringen in de bespeling goed te laten horen.

Het orgel heeft eind jaren 70 een grondige technische renovatie ondergaan. De klank is daarbij gehandhaafd. Het instrument heeft zijn karakter behouden en verkeert sindsdien in een goede staat mede door het zorgvuldig onderhoud van de renovator, de orgelbouwer Tiggelman. Sinds hij zijn werkzaamheden heeft beeindigd, verzorgt de firma Reil het onderhoud.

In het interieur van de kerk neemt het orgel een prominente plaats in. Het is voor in de kerk geplaatst boven de preekstoel en is zodoende voortdurend in beeld.

Het orgel speelt in de erediensten een belangrijke rol bij de gemeentezang. De VEG Nijverdal heeft niet voor niets de naam een gemeente te zijn die graag en goed zingt. De organisten hebben daarbij een dankbare taak.

Voor meer informatie ga naar technische gegevens